zondag 6 september 2020

Hart

Vorig jaar november, met Canadees Peter Broderick in de indrukwekkende Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden. Het was na z’n concert, het publiek was al weg, en we begonnen met filmen zonder vooraf door te nemen wat hij zou spelen en doen.
    Na het laatste nummer wandelde Peter weg van de microfoon, de lange gang door in die donkere kerk, richting de uitgang. Ik 
volgde met de camera, vlak achter ‘m. Hij fluiten, ik filmen, samen richting de deur. Daar verliet hij het schip van de kerk, maar ik bleef staan staan: geen mooier einde dan een dichtslaande deur. Ik maakte het shot af, liet de camera zakken en opende de deur, nog altijd onder de indruk van het mooie liedje, de grote, lege kerk en het intense einde. Een luide ‘boe!’ van Broderick bezorgde me vervolgens bijna een hartverzakking, de camera net gered van een val op de stenen vloer.
    Op het dit jaar uitgekomen album Blackberry, komt die spelerige karaktertrek ook naar voren met grappige teksten, warme herinneringen en verassende instrumenten.
    En hij weet te ontroeren, met bijvoorbeeld What Happened To Your Heart, dat gaat over z’n grootvader George, die op z’n 35e een hartaanval overleefde. Bijzonder, zo vertelde Brodericks moeder, want George was de eerste man aan die kant van de familie die ouder werd dan 35 jaar. Vorig jaar schreef Broderick, die zelf bijna de 35 aantikt, het liedje tijdens een bruiloft, weggerend naar een rustig plekje.
    Toch is Let It Go het mooiste liedje van de plaat. Die violen, man.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten