dinsdag 18 september 2018

Misschien dacht hij daar wel aan

Een diepe zucht. Ik zag het pas goed in de montage: de blik op oneindig, goed inhaleren, even vasthouden, via de neus naar buiten, en weer door met het liedje. Het zat er bijna op voor die middag, vanavond nog een concert in Paradiso-Noord en dan weer weg.

De zucht bleef me lang bij. Niks zegt zoveel als een goede zucht.

Deze was van de Amerikaan Damon McMahon, man achter de naam Amen Dunes. Een soloproject, maar soms, als McMahon het niet alleen af kan, is het een band. Staat-ie met een drummer en gitarist / toetsenist op het podium. Net als Bowie, legde hij eens uit, werkt ook hij graag samen met veel mensen, maar aan het einde van de rit is hij het alleen.

De zucht kwam in het laatste liedje van de 2 Meter Sessies-opname en misschien had ik het wel wat eerder verwacht. Damon heeft in korte tijd z’n ouders verloren en in de ontvangstruimte van de studio bleek al gauw dat alles nog vers in het geheugen ligt. Laten we er niet zoveel over praten. Zijn jas hield hij de volle twee uur aan, alsof hij in de laatste minuten van een ontmoeting zat.

Believe was het liedje met de zucht. Hij schreef het nadat z’n moeder gediagnosticeerd werd met een terminale vorm van kanker. Het gaat losjes over hoe zij met haar aankomende dood omging. Voor deze opname al een favoriet liedje van me. Prachtig rauw gitaargeluid. De tekst voelt heel intiem, alsof je meeluistert met een van hun reservetijdgesprekken.

Misschien dacht hij daar wel aan, zo vlak voor de Zucht. 

Yeah, life goes on, and this is just a song
But still I do it for youGeen opmerkingen:

Een reactie posten